top of page

SOBRE NOSALTRES

Loco RojoNEgro.jpg

Som un grup de persones que intenten unir voluntats darrere de la figura d'un personatge històric in-visibilitzat a l'Argentina, el país al qual li va lliurar tots els seus sabers i va triar com a llar. Però també és un complet desconegut a Catalunya, la seva terra natal, en la qual pensem que hauria de tenir un altre lloc en la història.

 

Aquesta xarxa de persones està formada per un conjunt de col·laboradors que voluntàriament s'ofereixen a sumar esforços per aquesta empresa, amb la finalitat de produir un relat que faci justícia històrica i política del nom de Joan Bialet Massè.

Equip

Diego%20Arcos_edited.jpg

President

Diego Arcos Espinosa

  • Grey LinkedIn Icon

Naixement: 13/09/1955 a Hurlingham
Pcia de Buenos Aires, Argentina.


Tres fills: Lucía, catalana, Nicolàs i Santiago. Argentins de San Nicolás de los Arroyos.


Oficis: impressor, fotògraf i redactor.


Militant trotskista i sindical a la Fed. Argentina de treballadors d’Impremta.


Arribat a Catalunya el 4 d’octubre de 1989
fugint de la hiperinflació.


Independentista, ni pacífic, ni pacifista.

Activista en organitzacions de catalanes
d`origen immigrant, especialment en la
comunitat argentina a Catalunya.

Intentant ser escriptor i periodista.
 

No puc viure sense escriure.

 

La llibertat no és de Franc.


Actualment president del Casal Argentí i de l’Associació Catalana Memorial Joan Bialet Massè.


Treballant en ArgenCat EES, Empresa d’Economia Social de gestió cultural i assessoria.


Argentino hasta la muerte, català per decisió pròpia.

CV.jpg

Secretari

Adriel Achaval

  • Grey LinkedIn Icon

Nascut a Còrdoba Capital, República Argentina, el 18/11/1991.

Infantat i educat a la província de Catamarca, després vaig tornar a Córdoba a estudiar a on em vaig graduar en Ciència Política i en Relacions Internacionals en la Universitat Catòlica de Córdoba.

Vaig treballar en l'Estat provincial de Córdoba com a coordinador en el servei del Bitllet Estudiantil Gratuït; vaig crear una consultora política anomenada Docta; i tot el temps a la ciutat vaig militar en diverses organitzacions socials i de Drets Humans.

Em vaig venir a viure a Barcelona per a estudiar un màster en Política i Planificació de Ciutats en la UAB.

Vaig desenvolupar un interès enorme per la ciutat, la gent i la cultura catalana; a més a més vaig refermar el meu sentiment de pertinença com italià donat qui sóc descendent.

Molt fanàtic de tot,

"Brindem pels raigs de la llum que il·lumina avui".

"Les classes dominants han procurat sempre que els pobles no tinguin història, no tinguin doctrina, no tinguin herois i màrtirs.
Cada lluita ha de començar de nou, separada de les lluites anteriors: l'experiència col·lectiva es perd, les lliçons s'obliden. La història sembla així com propietat privada els amos de la qual són els amos de totes les altres coses."

 

Rodolfo Walsh, escriptor, periodista i militant desaparegut per la dictadura de Videla en 1977, després de caure ferit a Buenos Aires.

Walsh.png

Hem posat en marxa el Memorial per a promoure el coneixement i reconeixement de Joan Bialet Massè a Catalunya i als Països Catalans i a Europa.

Missió

Joan Bialet Massè va ser un dels constructors de la República Argentina, a la fi del S. XIX i principis del XX.
Un geni l'obra del qual és avui dia vigent en les ciències socials i el Dret, especialment el de la classe treballadora,
però també les seves obres hidràuliques i les que fins i tot avui reguen gran part de la Província de Córdoba.

 

Aquest gran català i més gran argentí, fins i tot és poc conegut en la República que el va adoptar com a pròpia i a la qual va contribuir fins a l'últim dia de la seva vida, de fet és més coneguda la localitat amb el seu nom que el mateix.

En la seva Catalunya natal és un gran desconegut, exceptuant per a algun lúcid professor i articulista i una referència en la galeria de metges il·lustres de Catalunya.

 

Des de la nostra visió, l'espai que hagués d'ocupar Joan Bialet Massè en la història, només apreciem que està buit, ja sigui en les ciències, en el dret i en el capital humà de Catalunya.

 

La seva terra natal va perdre aquesta gran persona i ho va guanyar l'Argentina, com va succeir amb tants emigrants catalans, com succeeix en el moment d'escriure aquestes línies però en el camí invers, les migracions argentines i de tot el món al país de Gaudí, el Barça i precisament, el país que gaudeix a Messi.

 

Una sola dada il·lustra aquesta asseveració: dels 6.500 metges col·legiats a Barcelona, 1.693 són argentins/as.

 

Molt possiblement alguns d'ells hauran estudiat amb els llibres de Bialet Massè sobre fisiologia humana o medicina legal i toxicologia.

Fuente_ bialetmasse_

Visió

bottom of page